Sommar

Markerade motionsslingor

Med start vid Klingstagården finns markerade motionsslingor med tre olika längder. 700 meter, 1.5 km och 2 km. Underlaget varierar från skogsstig till grusväg.
Stort tack till markägarna som upplåter sin mark för spåren, samt till NT Byggmaterial som sponsrat material till skyltningen.

Det finns markägare som uttrycker oro för terrängkörning i spåren och vi vill därför påminna om de regler som gäller för terrängkörning.

Motionsslingor Klingstagården

 

Förslag på motionsrundor

Det finns många olika stigar och vägar i bygden som kan kombineras för att få till fina promenad- eller löprundor. Den mest klassiska är kanske bilvägen runt tjärn som är 6 km. Här också några förslag på andra rundor mellan 2 och 4 km med utgångspunkt från de olika byarna.

På kartan har vi ritat in både några slingor som är markerade med skyltar och några som man får hitta själv. Men alla är lätta att hitta själv.

Motionsslingor

Sommarutmaningen

Nu är sommarutmaningen 2020 avgjord. Segrande by blev Allsta. Stort grattis önskar vi alla er som bidragit med poäng till Allsta. Och stort grattis till alla som tagit sig ut i vår underbara Klingstabygd och fått motion på köpet.

Sommarutmaningen är ett motionsarrangemang. Vi vill att många kommer ut och motionerar i bygden. Alla åldrar och oavsett man är vältränad eller behöver komma igång. Gå, jogga, spring, hoppa, kryp du väljer själv. Det gäller att samla poäng till din by och när utmaningen är klar koras en vinnande by och en del individuella utmärkelser. 

Regler för Sommarutmaningen (obs reviderade och gäller från 2020-06-14):

 • Deltagarna räknar själva sina kilometrar och rapporterar via denna sida.
 • Alla kilometrar på din tur räknas, men du ska helt eller delvis använt ‘våra’ slingor. 
 • De slingor som ingår syns ovan under rubrikerna Markerade motionsslingor och Förslag på motionsrundor.
 • Ungdomar får fler poäng per kilometer, enligt
  • Fyller 17 år eller mer under året 1 poäng
  • 13-16 år 2 poäng
  • 9-12 år 3 poäng
  • 8 år eller yngre 4 poäng
 • Deltagare får endast representera en by per säsong.
 • För att delta måste du vara medlem i föreningen. 

Exempel

Kim är femton år och springer en runda på sju kilometer. Rundan går delvis på ‘våra’ slingor. Kim kan då använda sju kilometer för sin registrering. Eftersom Kim är femton år blir det dessutom två poäng per kilometer – totalt fjorton poäng.
 
 

Vandringsled

En stig har iordningsställts efter Klingstatjärns norra strand. Ta en promenad och lyssna till porlet i bäcken eller doften från vitsipporna. Stigen bjuder på stilla platser för meditation och avkoppling. Den passerar också det lilla badet med gräs för picknick och solbad samt brygga och sandstrand för den som vill svalka sig. Vattnet blir snabbt varmt nära land, och stranden är vare sig långgrund eller tvärdjup. Längst in i viken passerar stigen också grillplatsen vid ladan. Här befinner du dig mitt i grönskan och kan under vårmånaderna njuta av en symfoni av fågelsång från den intilliggande lövskogen.

Stigen går mellan Prästhusvägens avfart från länsvägen till grusvägen som går från Centrumhuset. Stigen går i kanten på ängarna och genom skogsdungar, och det växer mycket gräs runt den. Den kräver därför mycket underhåll med röjsåg. Den röjs vanligtvis under sommarens första hälft. Håll koll i facebookgruppen om när den är nyröjd. Den är bitvis knölig och går inte att promenera med barnvagn eller rullator.