Hem » Sommar

Sommar

Markerade motionsslingor

Med start vid Klingstagården finns markerade motionsslingor med tre olika längder. 700 meter, 1.5 km och 2 km. Underlaget varierar från skogsstig till grusväg. Stort tack till markägarna som upplåter sin mark för spåren, samt till NT Byggmaterial som sponsrat material till skyltningen. Det finns markägare som uttrycker oro för terrängkörning i spåren och vi vill därför påminna om de regler som gäller för terrängkörning. Motionsslingor Klingstagården

Förslag på motionsrundor

Det finns många olika stigar och vägar i bygden som kan kombineras för att få till fina promenad- eller löprundor. Den mest klassiska är kanske bilvägen runt tjärn som är 6 km. Här också några förslag på andra rundor mellan 2 och 4 km med utgångspunkt från de olika byarna. På kartan har vi ritat in både några slingor som är markerade med skyltar och några som man får hitta själv. Men alla är lätta att hitta själv. Motionsslingor

Sommarutmaningen

Sommarutmaningen är ett motionsarrangemang. Vi vill att många kommer ut och motionerar i bygden. Alla åldrar och oavsett man är vältränad eller behöver komma igång. Gå, jogga, spring, hoppa, kryp, cykla eller rid. Du väljer själv. Det gäller att samla poäng till din by och när utmaningen är klar koras en vinnande by och en del individuella utmärkelser. Sommarutmaningen 2023 pågår mellan 16 juni och 20 augusti. Du samlar poäng genom att röra dig på olika sätt med enbart muskelkraft i Klingstabygden. Varje kilometer ger i grunden en poäng, men speciella regler gäller för ungdomar, eller om du använder cykel. Liksom förra året får du bonuspoäng om du besöker vissa utvalda platser. Platserna listas nedan och nya platser kan komma att presenteras på hemsidan under sommaren.

Regler för Sommarutmaningen

 • Deltagarna registrerar sig och samlar poäng här.
 • Alla kilometrar på din tur räknas, men du ska helt eller delvis använt ‘våra’ slingor.
 • De slingor som ingår syns ovan under rubrikerna Markerade motionsslingoroch Förslag på motionsrundor.
 • Bonuskilometrar får tillgodoräknas vid besök på olika utvalda platser i bygden.
 • Ungdomar får fler poäng per kilometer, enligt
  • 13-16 år 2 gånger poäng
  • 9-12 år 3 gånger poäng
  • 8 år eller yngre 4 gånger poäng
I år har vi ett nytt enklare formulär där du som deltagare först registrerar dig och sedan enkelt kan logga dina kilometrar och följa ställningen mellan byarna. Formuläret räkar ut hur många poäng barn och ungdomar får så du behöver bara skriva in motionerade kilometrar pluss eventuella bonuskilometrar. Registrera dig här för Sommarutmaningen!
 • Cyklister halverar sina kilometer innan de registreras.
 • För att delta måste du vara medlem i föreningen.

Vandringsled

En stig har iordningsställts efter Klingstatjärns norra strand. Ta en promenad och lyssna till porlet i bäcken eller njut av doften från häggen. Stigen bjuder på stilla platser för meditation och avkoppling. Den passerar också det lilla badet med gräs för picknick och solbad samt brygga och sandstrand för den som vill svalka sig. Vattnet blir snabbt varmt nära land, och stranden är vare sig långgrund eller tvärdjup. Längst in i viken passerar stigen också grillplatsen vid ladan. Här befinner du dig mitt i grönskan och kan under vårmånaderna njuta av en symfoni av fågelsång från den intilliggande lövskogen. Stigen går mellan Prästhusvägens avfart från länsvägen till grusvägen som går från Centrumhuset. Stigen går i kanten på ängarna och genom skogsdungar, och det växer mycket gräs runt den. Den kräver därför mycket underhåll med röjsåg. Den röjs vanligtvis under sommarens första hälft. Håll koll i facebookgruppen om när den är nyröjd. Den är bitvis knölig och går inte att promenera med barnvagn eller rullator.